Πώς να συμπεριφερθούμε στα παιδιά μετά από μια φυσική καταστροφή

της Νάντιας Γκίκα, ψυχολόγου

 

Όλοι μας τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε έντρομοι τις εξελίξεις από την φονική πυρκαγιά που ξέσπασε στην Αττική στις 23/7 . Άνθρωποι βρέθηκαν απανθρακωμένοι, οικογένειες αναζητούν τους συγγενείς τους τεράστιες δασικές εκτάσεις παραδόθηκαν στις φλόγες ενώ σπίτια και κόποι μιας ολόκληρης ζωής καταστράφηκαν εν μία νυκτί. Η φονική αυτή πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας αποτελεί πρωτοφανές γεγονός για την χώρα μας και άφησε στο πέρασμα της ανυπολόγιστες ζημιές. Δυστυχώς όμως ανάμεσα στους ενήλικες που βρέθηκαν αντιμέτωποι με αυτό το τρομερό γεγονός βρίσκονταν επίσης και παιδιά τα οποία κλήθηκαν να βιώσουν ένα τόσο στρεσογόνο γεγονός σε μία πολύ τρυφερή ηλικία Σε αυτές λοιπόν τις δύσκολες ώρες η στήριξη στα παιδιά και στους εφήβους ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν το τραύμα αυτό είναι υψίστης σημασίας.

Η απροσδόκητη αλήθεια για τον εθισμό

*το κείμενο αποτελεί μια συνοπτική παρουσίαση του άρθρου “The Surprising Truth About Addiction" της Stanton Peele Ph.D.

Απόδοση: Τζέσικα Μεράγια, φοιτήτρια Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας

 

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν παρά διατηρούν τους εθισμούς τους , και αυτό το καταφέρνουν μόνοι τους. Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Οι άνθρωποι πετυχαίνουν όταν αναγνωρίζουν ότι ο εθισμός παρεμβαίνει σε κάτι που έχει αξία για εκείνους και όταν έχουν την αυτοπεποίθηση ότι μπορούν να αλλάξουν.

Γιατί το γέλιο είναι μεταδοτικό;

*το κείμενο αποτελεί μια συνοπτική παρουσίαση του άρθρου “Why is Laughter Contagious?"

Απόδοση: Τζέσικα Μεράγια, φοιτήτρια Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας

 
 

Γιατί ένας άνθρωπος προσλαμβάνει τόσο εύκολα τα συναισθήματα ενός άλλου ανθρώπου; Φαίνεται πως τα ανθρώπινα συναισθήματα είναι πολύ μεταδοτικά. Για παράδειγμα, το γέλιο ενός ατόμου μεταδίδεται πολύ γρήγορα και σε άλλα άτομα. Η εξήγηση σε αυτό είναι πως τα δυνατά συναισθήματα συγχρονίζουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου διαφορετικών ατόμων σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Finland’s Aalto και του κέντρου Turku PET που δημοσιεύθηκε στα πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

 

Τι είναι η κατάθλιψη;

*το κείμενο αποτελεί μια συνοπτική παρουσίαση του άρθρου “Understanding Depression -- the Basics"

Απόδοση: Ειρήνη Ευταξία, φοιτήτρια Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας

 

Σχεδόν όλοι μας νιώθουμε “πεσμένοι” κάποιες φορές εξαιτίας ενός δυσάρεστου ή δύσκολου γεγονότος στις ζωές μας. Αλλά η συνεχής θλίψη ή απελπισία μπορεί να οφείλεται στην κατάθλιψη, μια σοβαρή κατάσταση η οποία χρήζει θεραπείας. Το να συζητήσεις με τον γιατρό σου μπορεί να είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Ο γιατρός σου μπορεί να σε εξετάσει για κατάθλιψη και να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα.

Παίζει ρόλο η δύναμη της θέλησης στην απεξάρτηση;

*το κείμενο αποτελεί μια συνοπτική παρουσίαση του άρθρου “Does Willpower Play a Role in Addiction Recovery?" του David Sack M.D.

Απόδοση: Τζέσικα Μεράγια, φοιτήτρια Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας

 

Τείνουμε να απλοποιούμε έννοιες όπως η αδυναμία και η θέληση

 

Μέχρι σήμερα, οι έρευνες είναι σαφείς: Ο εθισμός είναι μια χρόνια εγκεφαλική νόσος και όχι θέμα θέλησης. Αυτό σημαίνει ότι, αντίθετα με τα παλιά στερεότυπα, οι άνθρωποι που εθίζονται στα ναρκωτικά, στο τσιγάρο ή στο αλκοόλ δεν είναι αδύναμοι, ανήθικοι ή τρομερά ελαττωματικοί.

 

Τι είναι Ψυχοθεραπεία?

της Κάτιας Λαζάρου, Συμβούλου Ψυχικής Υγείας - Προσωποκεντρικής Θεραπεύτριας

 

Ψυχοθεραπεια είναι η δια του λόγου θεραπευτική διαδικασία που λαμβάνει χώρα ανάμεσα σε ένα άτομο (παιδί, έφηβο ή ενήλικο) και έναν επαγγελματία, ειδικό ψυχικής υγείας και βασίζεται σε μια σχέση ασφάλειας, εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας μεταξύ αυτών των δύο.

Οι φόβοι για τα παιδιά που θα μεγαλώσουν με γονείς του ίδιου φύλου

της Χρυσής Παρασκευοπούλου, φοιτήτριας ψυχολογίας

 

Με την πρόσφατη ψήφιση του άρθρου 8 του νομοσχεδίου για την προώθηση του θεσμού της υιοθεσίας και αναδοχής παιδιών από ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια έχουν το δικαίωμα να γίνουν ανάδοχοι γονείς παιδιών. Τι σημαίνει αυτό για ένα παιδί;

Νηπιακή Ηλικία: Η πορεία προς την αυτονόμηση και η ανάγκη οριοθέτησης

της Κάτιας Λαζάρου, Συμβούλου Ψυχικής Υγείας - Προσωποκεντρικής Θεραπεύτριας

 

«O μικρός μας κάνει ό,τι θέλει!»

«Δεν ακούει τίποτα και κανένα!!»

«Σ' αυτό το σπίτι δε μπορεί κανείς να ηρεμήσει ούτε ένα λεπτό!!»

Φράσεις λίγο έως πολύ.. γνώριμες στους περισσότερους..

Το μεγάλωμα ενός παιδιού είναι μια συναρπαστική εμπειρία, αλλά πολλές φορές μας φέρνει αντιμέτωπους με εντάσεις, ανησυχίες και προβληματισμούς όσον αφορά στο ευαίσθητο θέμα της οριοθέτησης.

Επιβιώνοντας χωρίς τσιγάρο: Μήνας πρώτος

*το κείμενο αποτελεί μια συνοπτική παρουσίαση του άρθρου “Surviving Without Smoke: Month 1" της Gina Shaw

Απόδοση: Τζέσικα Μεράγια, φοιτήτρια Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας

 

Μόλις έκοψες το τσιγάρο.Κυριολεκτικά.Πριν από πέντε λεπτά έσβησες το τελευταίο σου τσιγάρο. Και τώρα τί; Πώς περνάς τις επόμενες ώρες και μέρες,οι οποίες θα είναι από τις πιο σκληρές που πρόκειται να βιώσεις,στην πορεία του να γίνεις ένας μη-καπνιστής;Χρειάζεσαι ορισμένες στρατηγικές, ώστε να βοηθήσεις τον εαυτό σου να αντιμετωπίσει την επιθυμία, να αποσυρθεί από τη νικοτίνη και να τον βοηθήσεις να ξεπεράσει την ψυχολογική εξάρτηση από το τσιγάρο.

Κάπνισμα και ψυχική ασθένεια

*το κείμενο αποτελεί μια συνοπτική παρουσίαση του άρθρου “Smoking and mental illness ”  της Kirsten Weir

Απόδοση: Καλλιόπη Βούρου, φοιτήτρια Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας

 

Το παρόν άρθρο αναφέρεται στη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο κάπνισμα και την ψυχική ασθένεια. Οι ψυχολόγοι είναι κάποιοι από τους επιστήμονες που εργάζονται με σκοπό να καταλάβουν τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι καπνίζουν και τελικά να τους βοηθήσουν να το κόψουν. Σύμφωνα με νέα ευρήματα από έρευνες που έγιναν στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, oι ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και των πνευμονικών παθήσεων, συγκαταλέγονται στις συχνότερες αιτίες θανάτου στον συγκεκριμένο πληθυσμό. Ακόμα, έχει φανεί ότι οι Αμερικανοί, που έχουν διαγνωστεί με κάποια ψυχική ασθένεια, έχουν 70% μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι καπνιστές σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Tim McAfee, είναι αναγκαίο να αναφέρουμε πως τα άτομα με ψυχικές ασθένειες καπνίζουν πιο συχνά από τους καπνιστές χωρίς ψυχικές ασθένειες.