20 Οκτωβρίου 2016

Συνάντηση Χοροκινητικής Θεραπείας

Η Χοροκινητική Θεραπεία (Dance Movement Therapy) εντάσσεται στις θεραπείες μέσω τέχνης και είναι μια ειδικότητα της ψυχοθεραπείας που χρησιμοποιεί το σώμα και τις μη λεκτικές εκφράσεις του σώματος σαν μέσο για να προωθήσει τη συναισθηματική, συμπεριφορική, κοινωνική και φυσική κατάσταση του ατόμου. Εφαρμόζεται τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό πλαίσιο.

Σε αυτή την εισαγωγική συνάντηση χοροκινητικής θεραπείας θα εξερευνήσουμε τρόπους να υπάρχουμε και να κινούμαστε με τους άλλους, δίνοντας χώρο και χρόνο στις προσωπικές και ομαδικές διεργασίες. Σε ένα ασφαλές, θεραπευτικό περιβάλλον θα κινηθούμε, θα χορέψουμε και θα παίξουμε δίνοντας νόημα στην κινητική, ομαδική μας εμπειρία.

Στόχος της συνάντησης θα είναι η δημιουργία σταθερής ομάδας Χοροκινητικής Θεραπείας, ανοικτού τέλους. 

 

Η αναγκαιότητα της Ομάδας

Ο φαινομενικός μας εαυτός χαρακτηρίζεται ως “κοινωνικό προϊον”, διαμορφωμένος από την εμπειρία μας με τους άλλους ανθρώπους. Ο Erikson (1998, p.8) δηλώνει ότι η ανεξαρτησία είναι πλάνη, θέλοντας να δώσει έμφαση στην σημασία της επαφής μας με άλλους ανθρώπους και το περιβάλλον σαν προαπαιτούμενα για ανάπτυξη και εξέλιξη. Το αίσθημα του “ανήκειν” συνεπάγεται μια βασική ανθρώπινη ανάγκη. Δια μέσω των ομάδων το άτομο μπορεί να ορίσει τον εαυτό του, τα εσωτερικά και εξωτερικά του όρια, να κατασκευάσει την εσωτερική του πραγματικότητα σε μια δυναμική σχέση με την εξωτερική πραγματικότητα. Ο Kaës (2004) επιβεβαιώνει ότι τα γκρουπ δρουν θεραπευτικά γιατί είναι ο τόπος της εσωτερικής επανένωσης, ο τόπος του νοήματος. 

 

Λίγα λόγια για την θεραπεύτρια

Η Έλενα Καραμπούλα είναι Χοροθεραπεύτρια ( ΜΑ in Dance Movement Therapy, Universitat Autonoma de Barcelona). Έχει πτυχίο στην Ιστορία του Ελληνικού Πολιτισμού από το ΕΑΠ, και σπουδές στη δημοσιογραφία. Έχει δουλέψει με ενήλικες με νοητική υστέρηση και ψυχικές διαταραχές  σε κέντρα ημέρας και οικοτροφεία και με παιδιά με αυτισμό. Σήμερα εργάζεται εθελοντικά στο νοσοκομείο ημέρας του ΕΠΙΨΥ συντονίζοντας ομάδες Χοροκινητικής Θεραπείας για ενήλικες με ψυχικές διαταραχές και διατηρεί σταθερή συνεργασία με την εταιρεία Ψυχολογικών Υπηρεσιών Άερτον.

 

Εισαγωγική Συνάντηση: Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Διάρκεια: 20.00-21.30

Κόστος: 20 ευρώ

Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Δήλωση συμμετοχής απαραίτητη.

 

Για περισσότερες πληροφορίες/δηλώσεις συμμετοχής: 

άερτον, Τσόχα 23, Πλατεία Μαβίλλη, Αθήνα 11521

Τηλ: 210 72 29 567

www.aerton.com

email: info@aerton.gr