Απεξάρτηση: Κάπνισμα

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι το κάπνισμα είναι μια βαριά εξάρτηση. Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να βοηθήσει τους καπνιστές με μεθόδους που καμιά σχέση δεν έχουν με την απεξάρτηση. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό σε όλους. Εκατομμύρια καπνιστές σε όλο τον κόσμο αυτή την στιγμή που διαβάζετε το άρθρο, ανάβουν ένα τσιγάρο. Είναι απολύτως φυσικό να συμβαίνει αυτό, αφού αντί για μεθόδους απεξάρτησης στο κάπνισμα χρησιμοποιούνται τσίχλες, αυτοκόλλητα patch, ηλεκτρονικά ομοιώματα και αντικαταθλιπτικά χάπια. Η εξαρτητική λειτουργία όμως δεν αντιμετωπίζεται εξαλείφονται μόνο τα συμπτώματα της. Απαιτείται οργανωμένη και συστηματική χρήση μεθόδων απεξάρτησης.

Με άλλα λόγια είναι σαν να παραπέμπουμε έναν χρήστη ναρκωτικών ουσιών στον παθολόγο και όχι σε ένα πρόγραμμα απεξάρτησης. Ο παθολόγος θα τον βοηθήσει αποτελεσματικά να ανακουφιστεί από το συμπτώματα της χρήσης, όμως δεν έχει τον τρόπο να τον απαλλάξει από την εξάρτηση του. Έτσι, γίνεται αντιληπτό, ότι είναι επιτακτική ανάγκη οι διαδικασίες διακοπής καπνίσματος και η απαλλαγή από το κάπνισμα να αποτελούν αντικείμενο των ειδικών της απεξάρτησης.

Βλέποντας τα πράγματα από αυτήν την οπτική γωνία, δημιουργήσαμε το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα απεξάρτησης από το κάπνισμα, το Άερτον. Το Άερτον, «ο κολυμβητής του αέρα» κατά τον Οδ. Ελύτη, δημιουργήθηκε από ψυχολόγους με μεγάλη εμπειρία στις εξαρτήσεις ουσιών, για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο του καπνίσματος στην σωστή του διάσταση. Όχι μόνον σαν ένα σοβαρό ιατρικό ζήτημα αλλά και σαν μια πολύ δύσκολη εξαρτητική λειτουργία, που για να αντιμετωπιστεί, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα απεξάρτησης.

Η θεραπευτική ομάδα του Άερτον σχεδίασε και υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα απεξάρτησης από το κάπνισμα, χρησιμοποιώντας ως κύριο θεραπευτικό εργαλείο το ψυχόδραμα. Το ψυχόδραμα είναι μια ομαδική βιωματική προσέγγιση. Χρησιμοποιείται ευρέως σε προγράμματα απεξάρτησης από ουσίες, με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Είναι μια ψυχοθεραπευτική μέθοδος ομαδικής εμπειρίας με στόχο την αυτογνωσία, τη θεραπεία και την καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων. Οι ρίζες του βρίσκονται στο αρχαίο ελληνικό θέατρο και χρησιμοποιεί στις τεχνικές του την πιο σοβαρή και αποτελεσματική ανθρώπινη ανακάλυψη: το παιχνίδι!

Ομαδική απεξάρτηση

Έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι το ψυχόδραμα είναι η πιο αποτελεσματική ψυχοθεραπευτική μέθοδος στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Δεδομένου ότι η εξάρτηση από το κάπνισμα είναι από τις δυσκολότερες και πιο σύνθετες εξαρτήσεις (όπως αναφέρει σχετικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), το Άερτον χρησιμοποιεί το ψυχοδραματικό παιχνίδι ως κύριο θεραπευτικό εργαλείο στην απέξάρτηση των καπνιστών.

Η «τρισδιάστατη» εμπειρία του καπνιστή πάνω στην ψυχοδραματική σκηνή σε συνδυασμό με τις κατάλληλα σχεδιασμένες ασκήσεις, του δίνουν την δυνατότητα να συνειδητοποιήσει το μέγεθος και την έκταση της εξάρτησής του. Ο καπνιστής παρακάμπτει τον λόγο δια μέσου του παιχνιδιού, αφοπλίζοντας τις ισχυρές δυνάμεις της εξάρτησής του που επιμένουν να τον κρατούν εξαρτημένο. Η «επιτακτική» ανάγκη δίνει την θέση της μέσω του παιχνιδιού στην επιθυμία για αλλαγή και η παρόρμηση μετασχηματίζεται σε διαδικασία «ενηλικίωσης».

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε ομαδικό πλαίσιο και το κάθε μέλος της ομάδας απολαμβάνει και στηρίζεται στην δυναμική της.

Για εμάς, διακοπή καπνίσματος σημαίνει απεξάρτηση!

Η μέθοδος

Η μέθοδος απεξάρτησης καπνιστών άερτον περιλαμβάνει μια προσωπική συνέντευξη και έξι ομαδικές συνεδρίες.

Στην προσωπική συνέντευξη λαμβάνεται το ιστορικό του καπνιστή και συνάπτεται η θεραπευτική συμμαχία.

Στις έξι ομαδικές συναντήσεις τα μέλη της ομάδας εξοικειώνονται με ένα παιγνιώδη τρόπο στην μέθοδο του ψυχοδράματος. Το παιχνίδι ενδυναμώνει το κίνητρο για απεξάρτηση και δημιουργεί νέους ρόλους, χωρίς το δεκανίκι του καπνίσματος.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, το άερτον παραμένει κοντά στους απεξαρτημένους και στηρίζει την καθαρότητά τους με συνεδρίες παρακολούθησης (follow-up).

Όχι στην απαγόρευση - όχι στον εκφοβισμό

Η θεραπευτική ομάδα του Άερτον είναι κάθετα αντίθετη στον εκφοβισμό και την τρομοκράτηση του καπνιστή. Ο εκφοβισμός είναι μια μορφή
ψυχολογικής βίας, που αυξάνει το άγχος του καπνιστή και τον οδηγεί πολύ συχνά σε αύξηση του καπνίσματος. Σχεδόν πάντα αυτός που καπνί-
ζει γνωρίζει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και το μόνο που δεν χρειάζεται είναι ο εκφοβισμός. Παράλληλα στο πρόγραμμα δια-
κοπής καπνίσματος του Άερτον είμαστε αντίθετοι με την επιβολή της απαγόρευσης. Εμείς οι άνθρωποι πολλές φορές επηρεαζόμαστε αρνητικά
από απαγορευσεις που μας επιβάλονται, με αποτέλεσμα να λειτουργούμε προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Το Άερτον δεν απαγορεύει το κάπνισμα για όσο χρόνο ο καπνιστής είναι στην θεραπεία απεξάρτησης. Είναι η ίδια η διαδικασία της απεξάρ-
τησης, που απελευθερώνει την επιθυμία του καπνιστή για οριστική απαλλαγή από τον καταναγκασμό.

Η ελεύθερη απόφαση είναι αυτή που μας κάνει υπερήφανους.

Έλα στην ομάδα!

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν για λεπτομέρειες και διευκρινήσεις.

inps