Απεξάρτηση: Κρίσεις πανικού

«Το βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής πανικού είναι επαναλαμβανόμενες απροσδόκητες προσβολές πανικού, που συνοδεύονται για τουλάχιστον ένα μήνα ή περισσότερο από επίμονη ανησυχία (άγχος) του ατόμου μήπως του ξανασυμβεί κάποια προσβολή πανικού, από ανησυχία και στενοχώρια για τις επιπτώσεις ή τις συνέπειες των προσβολών (π.χ. μήπως πεθάνει από καρδιά, μήπως τρελαθεί, κτλ.) ή από σημαντική αλλαγή της συμπεριφοράς που σχετίζεται με τις προσβολές (π.χ. παραίτηση απ’ τη δουλειά του).

Οι προσβολές πανικού εμφανίζονται ξαφνικά, κορυφώνονται σε λίγα λεπτά και διαρκούν 5’-30’ (αν και οι ασθενείς μπορεί να νιώθουν ότι διαρκούν περισσότερο εκλαμβάνοντας ηπιότερα συνεχιζόμενα συμπτώματα ως πανικό ή μη αναγνωρίζοντας υποτροπές του πανικού).

Η συχνότητα και η βαρύτητα των προσβολών πανικού ποικίλει. Οι προσβολές πανικού της διαταραχής πανικού μιμούνται πολλές «οργανικές» διαταραχές, οπότε οι ασθενείς επισκέπτονται πολλούς γιατρούς και κάνουν πολυάριθμες εξετάσεις, έως ότου τεθεί η διάγνωση ότι πρόκειται για διαταραχή πανικού.»

(Νίκος Μάνος, Βασικά στοιχεία κλινικής ψυχιατρικής)

άερτον: οριστική λύση από τις κρίσεις πανικού.

 

Η θεραπευτική ομάδα του άερτον προτείνει μια νέα θεώρηση για τη διαταραχή πανικού, βασιζόμενη στη χρόνια εμπειρία σχετικά με τις εξαρτήσεις.

Σύμφωνα με τη θεώρηση αυτή, η διαταραχή πανικού ακολουθεί τον ίδιο μηχανισμό με τον οποίο λειτουργούν όλες οι άλλες εξαρτήσεις. Συγκεκριμένα, μετά την εγκατάσταση της διαταραχής πανικού το άτομο υπεισέρχεται σε μία εξαρτητική διαδικασία, κατά την οποία ασυνείδητα παραδίδει τον έλεγχο σε κάτι πιο δυνατό από αυτόν, τον πανικό.

Η συχνότητα των κρίσεων πανικού μοιάζει με την επαναληπτικότητα του εξαρτημένου, ο οποίος καταφεύγει στην ουσία ξανά και ξανά. Στην προκειμένη περίπτωση, η ουσία την οποία αποζητά ο «χρήστης» είναι η ασφάλεια. Με άλλα λόγια, το «στερητικό σύνδρομο» στην κρίση-χρήση πανικού ανακουφίζεται με την καταφυγή στο ασφαλές νοσοκομείο.

Στο πρόγραμμα απεξάρτησης του άερτον από τις κρίσεις πανικού στοχεύουμε στη δημιουργία μιας πολύ ισχυρότερης υπόστασης από τον πανικό του χρήστη. Η δυναμική της ομάδας είναι αυτή που αναλαμβάνει εφεξής τον έλεγχο και θωρακίζει το άτομο με μια αίσθηση διαρκούς ασφάλειας.

 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια προσωπική συνέντευξη και έξι ή δέκα ομαδικές βιωματικές συνεδρίες. Πρόκειται για ένα τυπικό πρόγραμμα απεξάρτησης, προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες του «χρήστη» πανικού.

Τα μέλη της ομάδας σφυρηλατούν ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους, με αποτέλεσμα η διαδικασία απεξάρτησης από τις κρίσεις πανικού να σηματοδοτεί και την αλλαγή του τρόπου ζωής σε σημαντικούς τομείς της ζωής τους. Οι σχέσεις που δημιουργούνται μεταξύ των μελών είναι σχέσεις ζωής.

Η συμμετοχή στην ομάδα διαλύει προκαταλήψεις και ενοχές και δεν αφήνει χώρο για ασάφειες. Στα πρόσωπα της ομάδας, κάθε μέλος βρίσκει υποστήριξη και κατανόηση, με αποτέλεσμα να μην αισθάνεται ποτέ μόνος.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, το άερτον παραμένει κοντά στα απεξαρτημένα μέλη και στηρίζει την «καθαρότητά» τους με συνεδρίες παρακολούθησης (follow-up).

 

Έλα στην ομάδα!

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν για λεπτομέρειες και διευκρινήσεις.

inps