Μιχαλακοπούλου 39 Αθήνα 11528

Επικοινωνήστε μαζί μας

info@aerton.gr

GUT ANALYSIS

Η Άερτον διοργανώνει μία ψυχαναλυτική ομάδα “Gut Analysis” για ανθρώπους που είτε έχουν γαστρεντερικές διαταραχές είτε βιώνουν μία γαστρεντερική παθολογία (πχ νόσος του Crohn, ευερέθιστο έντερο κ.ά.).

Τα τελευταία χρόνια, τόσο η ιατρική όσο και η ψυχολογία και οι νευροεπιστήμες έχουν αναδείξει τη σύνδεση μεταξύ του εντέρου και του ψυχικού μας οργάνου.

Το έντερο είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα όργανα του ανθρώπινου σώματος το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως Δεύτερος Εγκέφαλος, καθώς νευροδιαβιβαστές, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη που επηρεάζουν τη διάθεση, το άγχος και τη γενικότερη ψυχική υγεία, παράγονται στο έντερο!

Επομένως, τα προβλήματα στο έντερο μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ψυχική μας ευεξία και αντίστοιχα η ψυχική μας κατάσταση μπορεί να επηρεάσει την εντερική λειτουργία.

Περισσότερο ενδιαφέρον έχει αρχίσει να κερδίζει και η σύνδεση μεταξύ του εντέρου και του ασυνείδητου. Η ψυχανάλυση, που θεμελιώθηκε από τον Sigmund Freud, εστιάζει στη διερεύνηση του ασυνείδητου, το οποίο περιλαμβάνει σκέψεις, συναισθήματα και αναμνήσεις που δεν είναι άμεσα προσβάσιμα στη συνείδηση και επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας, τις αποφάσεις μας και τις συναισθηματικές μας αντιδράσεις με τρόπους που συχνά δεν αντιλαμβανόμαστε.

Σύμφωνα με την ψυχαναλυτική θεωρία, οι καταπιεσμένες συναισθηματικές καταστάσεις και οι ασυνείδητες συγκρούσεις μπορούν να εκφραστούν μέσω σωματικών συμπτωμάτων. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως σωματοποίηση, όπου το σώμα αναλαμβάνει να εκφράσει αυτά που το μυαλό δεν μπορεί ή δεν θέλει να αντιμετωπίσει.

Η σύνδεση μεταξύ εντέρου και ασυνείδητου λοιπόν, μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε πολλούς τομείς, τους οποίους θα επεξεργαστεί η ομάδα θεραπευτικά. Αυτοί οι τομείς είναι:

  1. Σωματοποίηση και Γαστρεντερικά Συμπτώματα: Το άγχος και οι καταπιεσμένες συναισθηματικές καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS). Τα γαστρεντερικά συμπτώματα μπορούν να θεωρηθούν ως εκφράσεις του ασυνείδητου άγχους και στρες.
  2. Νευροδιαβιβαστές και Συναισθήματα: Οι νευροδιαβιβαστές που παράγονται στο έντερο, όπως η σεροτονίνη, έχουν άμεση επίδραση στη διάθεση και τη συναισθηματική κατάσταση. Η ψυχανάλυση μπορεί να βοηθήσει στην αποκάλυψη των συναισθηματικών αιτίων πίσω από τις ανισορροπίες αυτών των χημικών ουσιών.
  3. Ψυχολογικές Θεραπείες και Υγεία του Εντέρου: Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις που εστιάζουν στην κατανόηση και την αντιμετώπιση των ασυνείδητων συγκρούσεων μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του εντέρου. Οι ασθενείς που μαθαίνουν να διαχειρίζονται το άγχος και τις συναισθηματικές τους καταστάσεις συχνά βλέπουν βελτιώσεις στα γαστρεντερικά τους προβλήματα.
  4. Διατροφή και Ψυχική Υγεία: Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του εντέρου και, κατ’ επέκταση, της ψυχικής υγείας. Η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, μειώνοντας το άγχος που μπορεί να προέρχεται από διατροφικές διαταραχές ή ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Συμπερασματικά, η κατανόηση των αναλογιών μεταξύ εντέρου και ασυνείδητου ανοίγει νέους δρόμους για την αντιμετώπιση των γαστρεντερικών και ψυχολογικών προβλημάτων. Η σύνδεση μεταξύ του νου και του σώματος είναι αδιαμφισβήτητη, και η ψυχανάλυση προσφέρει πολύτιμα εργαλεία για την αποκάλυψη και την αντιμετώπιση των ασυνείδητων αιτίων που επηρεάζουν την υγεία μας.

Η ολιστική προσέγγιση που συνδυάζει την ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία με την προσοχή στην υγεία του εντέρου μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικές λύσεις για μια βελτιωμένη ποιότητα ζωής. Με την ενίσχυση της αυτογνωσίας και την κατανόηση των εσωτερικών μας διεργασιών, μπορούμε να βελτιώσουμε την ψυχική και σωματική μας ευεξία.

Η ομάδα θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα 20:00 με 21:30.

Συντονιστής: ο Ψυχολόγος Κεβόπουλος Σταύρος, μέλος του Ινστιτούτου Κλασικής Ψυχανάλυσης.

Συνσυντονίστρια: η Ψυχολόγος Χρυσικοπούλου Πάτυ.
Το κόστος είναι 160€ τον μήνα.

Για περισσότερες πληροφορίες και ένταξη στην ομάδα μπορείτε να στείλετε email στο info@aerton.gr ή να καλέσετε στο 6939434992.