Επιλόχειος Ψύχωση

 

Θέμις - Μαρία Παπαμητούκα, 
Ψυχολόγος Α.Π.Θ - Ψυχοδυναμικής Ψυχοθεραπείας, MSc.
ΕΚΠΑ Τμ. Ιατρικής.

 

Το άλογο της Χλόης / η ψυχοθεραπευτική αξία της ιπποθεραπείας

 

Συγγραφική ομάδα

Ξεκοτεα Αναστασία, Επιμελήτρια Ψυχίατρος / Ψυχοθεραπεύτρια, MD, MSc

Γεώργιος Αυλιώτης, Στρατιωτικός Κτηνίατρος, DVM, MSc AUTh

Miranda Anna Rita, MD, Ειδικευόμενη ψυχιατρος

Brezina Alexander, ΜD, Ειδικευομενος ψυχιατρος

 

Υγιεινή ύπνου και αϋπνία: πρακτικές συμβουλές για την βελτίωση της ποιότητας του ύπνου

της Μαρίας Δανάης Γκελερή, ψυχολόγου - ψυχοθεραπεύτριας

 

Η αϋπνία είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στις μέρες μας με ποικίλα αίτια. Με τον όρο αυτό αναφερόμαστε στην αδυναμία ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας, είτε λόγω δυσκολίας έναρξης του είτε λόγω δυσκολίας διατήρησης του. Εντάσσεται στα πλαίσια των διαταραχών ύπνου, που παρουσιάζουν τα εξής χαρακτηριστικά:

Θάνατος από "overdose": Μια ψυχολογική προσέγγιση

της Άννας Χριστοπούλου, φοιτήτριας ψυχολογίας

 

Κάθε χρόνο περίπου 70.000 άνθρωποι παγκοσμίως χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της υπερβολικής δόσης ουσιών, κατά κύριο λόγο ναρκωτικών, το λεγόμενο overdose. Το overdose είναι η χρήση μιας ουσίας, συνήθως ναρκωτικής, σε ποσότητα παραπάνω από την κανονική και έχει ως αποτέλεσμα επιβλαβή για τον οργανισμό συμπτώματα ή και θάνατο. Παρ’όλα αυτά φαίνεται οτι ο όρος αυτός –overdose- δεν αποτυπώνει τον αιτιολογικό μηχανισμό των θανάτων που προκαλούνται από την χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.

Χρήση κάνναβης: Υπάρχει λύση;

Τιμολέων Ιωαννίδης, επιστημονικός συνεργάτης άερτον

 

Πόσα έχουν γραφτεί, ειπωθεί, ακουστεί για την κάνναβη και τα παράγωγά της. Απόψεις που έχτισαν τον μύθο για την αθωότητα του “χόρτου του θεού”, για τη “φυσική” του προέλευση Απόψεις για την ενοχή της κάνναβης ως πύλη εισόδου στα “σκληρά ναρκωτικά”, ως ένα ακόμα εξαρτησιογόνο ναρκωτικό. Επιστημονικές θέσεις, έρευνες, τοποθετήσεις επιφανών προσώπων της κοινωνίας για την αθωότητα ή την ενοχή της κάνναβης.

Πώς η χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζει τους εφήβους;

*το κείμενο αποτελεί μια συνοπτική παρουσίαση του άρθρου "How Using Social Media Affects Teenagers" της Rachel Ehmke

της Ίριδος-Σοφίας Μπίρταχα, μαθήτριας Α' Λυκείου

 

O Freud στην Ακρόπολη

του Σταύρου Κεβόπουλου, ψυχολόγου

 

Η μοναδική φορά που ο Φρόυντ επισκέφθηκε την Ακρόπολη της Αθήνας , ήταν τον Σεπτέμβριο του 1904 μαζί με τον αδερφό του Αλέξανδρο.

Τα δύο αδέρφια ταξίδεψαν με το ατμόπλοιο της Lloyds  «Ουρανός» από την  Τεργέστη. Στην Αθήνα κατέλυσαν στον ξενοδοχείο «Αθηνά», λόγω της αδυναμίας που είχε ο Φρόυντ στην συγκεκριμένη θεά. Μάλιστα επέλεξε το δωμάτιο 31 ελλείψει του αγαπημένου του αριθμού , που ήταν το 62.

Πώς αναπτύσσεται και εγκαθιδρύεται η σχιζοφρένεια;

Καραγιάννη Αναστασία- Χαρά, ψυχολόγος - επιστημονική συνεργάτις της Άερτον

 

Προδιαθεσιακοί παράγοντες:

Αρχικά, ένα άτομο για να εμφανίσει έντονα ψυχωσικά συμπτώματα θα πρέπει να έχει μια γενετική προδιάθεση προς αυτά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες:

Α) Ένα παιδί με 2 γονείς σχιζοφρενείς έχει περίπου 40% πιθανότητα να εμφανίσει και το ίδιο σχιζοφρένεια, ενώ

Detachment- Αποσύνδεση στην ταινία ή στη ζωή;

της Κατερίνας Χονδρομπύλα, ψυχολόγου

 

Στη διάρκεια μιας θαμπής, σκοτεινής και αθόρυβης ημέρας, το φθινόπωρο εκείνου του έτους, καθώς τα σύννεφα κρέμονταν απειλητικά χαμηλά στον ουρανό απ’ τα ουράνια… και μόλις έχοντας διασχίσει πάνω σε άλογο, μόνος, ένα απομονωμένο και θλιβερό κομμάτι της χώρας… αργά βρέθηκα, καθώς έπεφτε το υγρό σκοτάδι, να κοιτάζω το μελαγχολικό «Σπίτι των Άσερ». Ξέρω πως δεν ήταν όπως παλιά… αλλά μια ματιά στο κτίσμα μου έφερε μία αίσθηση αφόρητης κατήφειας, που πλημμύρισε το πνεύμα μου… Κοίταξα το έρημο τοπίο τριγύρω, τους γυμνούς τοίχους… και τους λίγους λευκούς κορμούς μαραζωμένων δέντρων μέσα σε απόλυτη κατάθλιψη.

Από το «Τραύμα της Γέννησης» στην Αναπαράσταση και τη Συγκρότηση του Εαυτού

της Κάτιας Λαζάρουν, Συμβούλου Ψυχικής Υγείας (PgD), Προσωποκεντρικής Ψυχοθεραπεύτριας

 

Η γέννηση συνιστά, κατά τον Otto Rank (1924) το πρώτο μεγάλο «τραύμα». Το βρέφος έρχεται στη ζωή υπό εξαιρετικά αντίξοες και «τραυματικές» συνθήκες. Εγκαταλείποντας την ασφάλεια και τη θαλπωρή του ενδομήτριου «παραδείσου» έρχεται αντιμέτωπο με το αίσθημα της πείνας, του κρύου, του κενού και έχει την αίσθηση του αφανισμού. Είναι λοιπόν απολύτως εξαρτημένο και βυθισμένο σε έντονες διεγέρσεις που αδυνατεί να διαχειριστεί. Έχει την ελπίδα κ προσμονή ότι κάποιος θα ικανοποιήσει τις ανάγκες του. Αυτή την έντονη δυσφορία, αγωνία και οργή καλείται, από τα πρώτα κιόλας λεπτά της ζωής του, να εμπεριέξει η μητέρα με το άγγιγμα και την αγκαλιά, ώστε τα ερεθίσματα που δέχεται το νεογέννητο να μην είναι κατακλυσμιαία και διαλυτικά.