Γιατί κάποιος να κάνει ψυχοθεραπεία;

της Βασιλικής Κ. Ολλανδέζου, φοιτήτριας ψυχολογίας

 

 

Είναι γεγονός πως η ψυχοθεραπεία αποτελεί μεγάλο ταμπού της σύγχρονης κοινωνίας. Υπάρχουν ποικίλοι λόγοι που κρατούν κάποιον μακριά από το να προγραμματίσει μια πρώτη συνάντηση με τον ψυχοθεραπευτή. Για ποιό λόγο, όμως, είναι σημαντικό να μάθουμε τα οφέλη αυτής της πρώτης συνάντησης με τον ειδικό;

 
  1. Ξεπερνάμε συγκεκριμένα προβλήματα

 

Η απόφαση μας να έρθουμε αντιμέτωποι με τους φόβους μας, είναι από αυτές που ταλαιπωρούν για καιρό. Συνήθως, κάποιος οδηγείται στην πόρτα του ψυχοθεραπευτή, όταν νιώσει έντονα την ανάγκη να βάλει τέλος σε προβλήματα που καθιστούν δυσλειτουργική την καθημερινότητα, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση μιας αγχώδους διαταραχής. Ειδικά, εάν ο ψυχοθεραπευτής καταφέρει από την πρώτη κιόλας συνάντηση να «ξεκλειδώσει» το άτομο, σύντομα συνειδητοποιεί πόσο ωφέλιμη είναι για εκείνο η απόφαση που μόλις πήρε.

 

  1. Μας βοηθάει να ανακαλύψουμε και να πετύχουμε τους στόχους μας

 

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας προσφέρει στο άτομο την ευκαιρία να ωριμάσει και να επαναπροσδιορίσει τις αξίες, τις προτεραιότητες, τους στόχους και τα όνειρα του. Το ενδιαφέρον είναι, πως μέσα από τις συναντήσεις με τον ψυχοθεραπευτή, το άτομο μπορεί να ανακαλύψει στοιχεία του χαρακτήρα του που θα τον εκπλήξουν και θα τον βοηθήσουν να αντιμετωπίζει διαφορετικά τη ζωή. Μέσα από την ψυχοθεραπεία, μπορούν να αναδυθούν ταλέντα και δυνατότητες που ο φόβος και η ανασφάλεια κατέπνιγε. Έτσι, η αυτοπεποίθηση είναι αυτή που χτίζεται πρώτη, βοηθώντας έτσι το άτομο να διεκδικήσει επάξια αυτό που του αναλογεί.

 

  1. Εκτός από τη σχέση με τον εαυτό μας, βελτιώνουμε και εκείνη με τους γύρω μας

 

Εκτός, από την ενδοσκόπηση που επιτυγχάνεται μέσω της ψυχοθεραπείας, ο άλλος στέκεται δυνατός να αντιμετωπίσει τους ανθρώπους με μεγαλύτερη άνεση, λιγότερη καχυποψία, προτάσσοντας πια την αυτοπεποίθηση του και εκφράζοντας τα συναισθήματα του άφοβα. Το άτομο γίνεται καλύτερος ακροατής και μαθαίνει να επεξεργάζεται με σύνεση και να κατανοεί τα όσα ακούει. Με αυτό τον τρόπο, οι σχέσεις γίνονται πιο ουσιαστικές και πιο αληθινές για εκείνον, έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό του και σε όσους επέλεξε να έχει κοντά του.

 

  1. Ξεχνάμε το παρελθόν, μαθαίνουμε να ζούμε το παρόν και δουλεύουμε για το μέλλον

 

Αν και η ψυχοθεραπεία πάντα δίνει έμφαση στις πρώιμες σχέσεις με τους γονείς μας, στόχος της είναι να μας ανεξαρτητοποιήσει από αυτές. Με γνώμονα τα όσα έζησε κανείς στην παιδική ηλικία, τα όσα άκουσε και έμαθε από τους γονείς του, έτσι έχει οικοδομηθεί και το παρόν του. Η βοήθεια της ψυχοθεραπείας σε αυτό το κομμάτι, είναι να εξάγει έναν νέο, αυτόνομο τρόπο σκέψης από το άτομο, ανεπηρέαστο από τα σημάδια του παρελθόντος. Ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του στο τώρα και σκοπός του είναι να δουλεύει στωικά, συνεχίζοντας να απολαμβάνει τη ζωή του και στο μέλλον.

 

Το μοναδικό πρόσωπο που μπορούμε να ελέγξουμε είναι ο εαυτός μας. Συνήθως οι άνθρωποι ζητούν βοήθεια όταν νιώσουν πως κάτι δεν λειτουργεί ομαλά. Για να δούμε, λοιπόν, την επιθυμητή αλλαγή, η δουλειά πρέπει να είναι «εσωτερική». Η απόφαση να ξεκινήσει κάποιος αυτή τη δουλειά δεν είναι εύκολη. Χρειάζεται θάρρος και ωριμότητα, να δεχθεί κανείς να δραπετεύσει από τη βολή του. Τα αποτελέσματα, όμως, θα είναι τόσο ευεργετικά, που θα υπενθυμίζουν κάθε μέρα το λόγο που οφείλουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας!