Γιατί να κάνει κάποιος ψυχοθεραπεία;

της Νάντιας Γκίκα, φοιτήτριας ψυχολογίας

 

Μπορεί να διανύουμε ήδη τον 21ο αιώνα ωστόσο το κομμάτι της ψυχοθεραπείας και γενικότερα η επαφή με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας φαίνεται να είναι ένα ζήτημα ταμπού για την χώρα μας. Αν και σε άλλους πολιτισμούς όπως π.χ στην Αμερική οι άνθρωποι φαίνεται να είναι φοβερά εξοικειωμένοι με αυτό, στην Ελλάδα θεωρείται δείγμα παραφροσύνης το γεγονός να απευθυνθεί κάποιος σε ψυχολόγο και πολλοί σπεύδουν να του κολλήσουν την ταμπέλα του τρελού. Ωστόσο η απόφαση του να ξεκινήσει κανείς ψυχοθεραπεία φαίνεται πως έχει ευεργετικά οφέλη στην ψυχική υγεία του ατόμου.

 

Αρχικά , η ψυχοθεραπεία μας βοηθάει να κατανοήσουμε τα βαθύτερα αίτια των πράξεων μας και να αποδόσουμε νόημα στην συμπεριφορά μας. Δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος της συμπεριφοράς μας υποκινείται από το ασυνείδητο είναι γεγονός πως πολλοί δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε τον λόγο που ενεργήσαμε έτσι όπως ενεργήσαμε σε κάθε περίσταση. Πολλές φορές σαστίζουμε, άλλοτε απορούμε και άλλοτε προβληματιζόμαστε με τις κινήσεις μας και όταν μας ρωτάνε « τώρα γιατί συμπεριφέρθηκες έτσι;» τις περισσότερες φορές η απάντηση είναι ένα απλό «δεν ξέρω». Ωστόσο, πίσω από αυτήν την τόσο απλοική απάντηση κρύβονται χιλιάδες αιτίες οι περισσότερες από τις οποίες εντοπίζονται στον τρόπο ανατροφής μας στα πρώτα χρόνια της ζωής μας. Ο ψυχολόγος, λοιπόν, μαζί με τον θεραπευόμενο μέσα από αυτό το μακρύ ταξίδι της ψυχοθεραπείας προσπαθούν από κοινού να ξετυλίξουν το κουβάρι, να ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο, να εντοπίσουν τις πρωταρχικές πληγές και να θεραπεύσουν αυτό το πληγωμένο παιδί που βρίσκεται μέσα μας. Έτσι, ο άνθρωπος κατανοεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην εκάστοτε συμπεριφορά και γίνεται σταδιακά ψυχικά ωριμότερος.

 

Επιπρόσθετα, η ψυχοθεραπεία μας βοηθάει να απαλλαγούμε από τα « φαντάσματα του παρελθόντος» να ζήσουμε με πάθος το παρόν και να οραματιστούμε ρεαλιστικά το μέλλον. Καθένας από εμάς κουβαλάει στην πλάτη του ένα παρελθόν που φαίνεται πως επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που βιώνει τον παρόν του. Ενας επώδυνος χωρισμός, δύσκολα παιδικά χρόνια ή μία αποτυχία σε κάποιον τομέα της ζωής μας αποτελούν πολύ σκληρά βιώματα που είναι πολύ πιθανόν να επηρεάζουν αρνητικά το παρόν μας. Καχυποψία στις ανθρώπινες σχέσεις, ο φόβος της δέσμευσης, η εργασιομανία , η ανάγκη για επιβράβευση και επιτυχία, ο εγωιστικός τρόπος σκέψης είναι μόνο μερικά από τα αρνητικά συναισθήματα που δηλητηριάζουν καθημερινά την ψυχή μας και όλα έχουν την ρίζα τους στο παρελθόν και σε παρελθοντικά γεγονότα. Μόνο ένας ψυχοθεραπευτής είναι ικανός να μας βοηθήσει να ρίξουμε φως στα άδυτα της ψυχής μας και να επουλώσουμε αυτές τις πληγές ώστε να αποκτήσουμε την εσωτερική μας γαλήνη και να ζήσουμε με πάθος το παρόν. Γιατί μόνο αυτός που έχει συμφιλιωθεί με το παρελθόν του αξίζει να ζήσει ένα όμορφο παρόν. Ακόμη, η ψυχοθεραπεία μας βοηθάει να κατανοήσουμε τις πραγματικές μας δυνατότητες και με οδηγό αυτές να σχεδιάσουμε το μέλλον μας έτσι ώστε να θέσουμε ρεαλιστικούς στόχους που θα μπορέσουμε να επιτύχουμε χωρίς να ματαιωθούμε.

 

Τέλος , η ψυχοθεραπεία μας βοηθάει να εντοπίσουμε τον πραγματικό μας εαυτό και να συμφιλιωθούμε μαζί του. Από την πρώτη στιγμή που γεννιόμαστε παίρνουμε ταυτότητες δανεικές που μας έδωσαν οι γονείς μας, οι φίλοι μας, το σχολείο , η κοινωνίας μας. Ταυτότητες που δεν τις κερδίσαμε αλλά μας επιβλήθηκαν και μας στιγμάτισαν μέσα στα χρόνια. Ταμπέλες που όσο μεγαλώναμε διαπιστώσαμε πως είναι ένα βαρύ φορτίο στις πλάτες μας και μας έχουν στερήσει τον πραγματικό μας εαυτό. Η ταμπέλα του καλού παιδιού, του υπάκουου εργαζομένου, του αφοσιωμένου συζύγου το μόνο που κάνουν είναι να μας βάζουν σε καλούπια και σε προκαθορισμένους τρόπους συμπεριφοράς που στο πέρασμα του χρόνου μας πνίγουν και μας εξουθενώνουν. Ο ψυχολόγος και η ψυχοθεραπεία μας βοηθάει να δούμε ποιοι πραγματικά είμαστε, τι μας αρέσει, τι δεν μας αρέσει, τι μπορούμε και τι όχι και το σημαντικότερο μας βοηθάει να αποδεχτούμε αυτό που είμαστε και να το υποστηρίξουμε χωρίς να ντρεπόμαστε ή να φοβόμαστε. Μας βοηθάει να γίνουμε πιο ελεύθεροι και να ζήσουμε την ζωή μας όπως εμείς επιθυμούμε και όχι όπως μας έχουν ορίσει οι άλλοι.

 

Σιγουρα το ταξίδι της ψυχοθεραπείας είναι ένα μακρύ και στην αρχή δύσκολο ταξίδ, καθώς θα κληθείς να ξεπεράσεις πολλά εμπόδια, ωστόσο το αποτέλεσμα του θα σε εντυπωσιάσει.