Γιατί να κάνω Ψυχοθεραπεία;

της Κατερίνας Χατζή, Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπεύτριας

 

Χαρακτηρίζεται ως «πολύτιμο δώρο ζωής».

Αποτελούμαστε από σώμα και ψυχή. Κι όμως καταλήγουμε να μη φροντίζουμε την ψυχή μας, όπως φροντίζουμε το σώμα μας..

 

Για λόγους σύγκρισης, ας εξετάσουμε δύο τρόπους με τους οποίους διαχειριζόμαστε την σωματική σας υγεία. Ας πάρουμε, για παράδειγμα, τον γιατρό και το γυμναστήριο. Πηγαίνουμε σε έναν γιατρό, για να θεραπεύσουμε ένα ιατρικό πρόβλημα. Αισθανόμαστε τα συμπτώματα και αναζητάμε θεραπεία, για να επιστρέψουμε στην "φυσιολογική" κατάσταση μας. Από την άλλη πλευρά, πηγαίνουμε στο γυμναστήριο ,για να είμαστε υγιείς και για να έχουμε καλύτερη σωματική αντοχή. Δύο διαφορετικές προσεγγίσεις στην υγεία, μία εστιασμένη στην ασθένεια και μια στην εξασφάλιση ευεξίας. Έτσι αντίστοιχα, όσον αφορά την ψυχική μας υγεία, η ψυχοθεραπεία λειτουργεί ως το ψυχολογικό ισοδύναμο τόσο του γιατρού όσο και του γυμναστηρίου. Με την ψυχοθεραπεία αντιμετωπίζουμε τα ψυχολογικά προβλήματα, για να βελτιώσουμε μια ήδη αξιοπρεπή ζωή.

 

Η επιστημονική εμπειρία δείχνει ότι η ψυχοθεραπεία λειτουργεί ακόμη καλύτερα σε μακροπρόθεσμη βάση και έχει ανθεκτικότερα αποτελέσματα από τη μεμονωμένη χρήση φαρμακευτικής αγωγής. Στην πραγματικότητα, η ψυχοθεραπεία οδηγεί σε λιγότερες υποτροπές άγχους και ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης από ό, τι η μεμονωμένη χρήση φαρμακευτικής αγωγής. Η θεραπεία είναι αποτελεσματική, για να βοηθήσει τις επώδυνες εμπειρίες να γίνουν ανεκτές. Είναι μια αποδεδειγμένη μέθοδος αλλαγής της βλαπτικής σκέψης, της συμπεριφοράς, και γενικότερα χρησιμοποιείται, για να επιτευχθεί καλύτερη ποιότητα ζωής.

 

Δεδομένου ότι κάνουμε καλύτερα και απολαμβάνουμε περισσότερο τα όσα πραγματικά θέλουμε να κάνουμε και όχι αυτά που «πρέπει», έχουμε μια καλύτερη εμπειρία στη θεραπεία και καλύτερα αποτελέσματα. Έτσι, επιζητούμε τη ψυχοθεραπεία, επειδή θέλουμε να μάθουμε, να μεγαλώσουμε και να θεραπευτούμε, και όχι επειδή κάποιος άλλος νομίζει ότι πρέπει. Η τελευταία αυτή θέση, όπως συχνά ακούγεται από κάποιον φίλο παραδείγματος χάριν να μας λέει πως «πρέπει» να πάμε για θεραπεία, ακούγεται σαν καταδίκη και αυτό συμβάλλει στο στίγμα, που περιβάλλει την ψυχοθεραπεία. Φαίνεται ότι το κοινό δεν γνωρίζει πάντοτε τι είναι η ψυχοθεραπεία. Ακόμα και σήμερα κάποιοι αποφεύγουν τη θεραπεία επειδή μπορεί να τους κοστίσει τη δουλειά και τη φήμη τους. Λανθασμένα πιστεύεται ότι εάν δεν μπορεί κανείς να διατηρήσει την ψυχική του υγεία, τότε δεν είναι κατάλληλος να ανήκει στην κανονική κοινωνία.

 

Η ψυχοθεραπεία βοηθά να ξεπεραστούν η κατάθλιψη, η θλίψη, να βρει το άτομο την εργασία που αγαπά, να επεξεργαστεί τις οικογενειακές πιέσεις και να ανακαλύψει το σύμπαν της ψυχής του. Η αναζήτηση της ψυχοθεραπείας αποτελεί συχνά μια απόφαση, που λαμβάνεται, όταν τα προβλήματα επιμένουν, εντείνουν ή προκαλούν σημαντική βλάβη. Δεν είναι εύκολη επιλογή. Ωστόσο, οι αναζητούντες βοήθεια μπορούν να διασφαλίσουν ότι ο τομέας της ψυχοθεραπείας είναι και θα συνεχίσει να βελτιώνει τις

 

Τέλος, η ψυχοθεραπεία, βασίζεται πρωτίστως στην εμπιστοσύνη και στην ανάπτυξη μιας εργατικής συμμαχίας. Βλέπουμε όλο και περισσότερο την ψυχοθεραπεία ως μια ευκαιρία για τα άτομα, όχι μόνο να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένα προβλήματα, αλλά να μάθουν έναν ευρύτερο τρόπο σκέψης, αίσθησης και διαδραστικών δεξιοτήτων, για να διευκολύνουν την αντοχή στο άγχος. Το έργο της ψυχοθεραπείας επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στην παροχή βοήθειας, στην ανάπτυξη μιας σειράς υποθέσεων ή στάσεων για τον εαυτό, που θα επηρεάσουν θετικά τη συμπεριφορά του ατόμου και τελικά τη ζωή του.