Χοροκινητική θεραπεία για την αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών: Ανακτώντας την αυθεντική ένωση με τον Εαυτό

*το κείμενο αποτελεί μια συνοπτική παρουσίαση του άρθρου “Dance/Movement Therapy in the Teatment of Eating Disorders: Re-claiming Authentic Connection with the Self" της Susan Kleinman, MA, DMT-BC, NCC CEDS

Απόδοση: Μαρία Ιωάννα Φιωτάκη, χοροκινητική θεραπεύτρια 

 

Οι ρίζες της χοροθεραπείας μπορούν να ανιχνευθούν στις αρχές της ανθρώπινης ιστορίας, όταν η ασθένεια θεωρούνταν ως απώλεια της ψυχής, και ο χορός ήταν ένα εγγενές μέρος της θεραπευτικής τελετουργίας. Joan Chodorow, 2010

Τα συναισθήματά μας αντανακλώνται από την εμπειρία του να ζούμε στο σώμα μας: πώς εκφράζουμε τον εαυτό μας και, στην «μεγάλη εικόνα» της ζωής μας, τι σημαίνουν τα συναισθήματα για εμάς. Ουσιαστικά, δίνουμε μορφή στα συναισθήματά μας μέσω των ενεργειών μας (Kleinman & Hall, 2006). Η γλώσσα του σώματος είναι η δική μας «μητρική διάλεκτος» και, από την πρώτη κλωτσιά στην κοιλιά της μητέρας μας μέχρι και την τελευταία μας πνοή, συμμετέχουμε σε ένα χορό της ζωής (Kleinman, 1993, Kleinman & Hall, 2006).
 

Η Koch περιγράφει την πρόκληση των ατόμων με διατροφικές διαταραχές καθώς και την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι θεραπευτές που προσπαθούν να τους προσεγγίσουν. Λέει: "Η σπίθα της ζωής ξεκίνησε με μία κίνηση και οι χοροκινητικοί θεραπευτές χρησιμοποιούν αυτές τις σπίθες, αυτά τα ίχνη, για να συμβάλουν στην πυροδότηση των  συναισθημάτων όσων αυτό το φως έχει εξασθενήσει" (2011).

 

Ζώντας σε ένα σώμα που κατοικείται από μια διατροφική διαταραχή

Η διατροφική διαταραχή αναλαμβάνει έναν ισχυρό ρόλο για το άτομο, παρέχοντάς του μια ψευδαίσθηση ελέγχου. Αυτή η ψευδαίσθηση επιτρέπει στο άτομο να αποφύγει να αντιμετωπίσει συναισθηματικά ζητήματα απομακρύνοντας το από τις εμπειρίες που αισθάνεται σωματικά. Η αναζήτηση της απόστασης από το σώμα δημιουργεί ένα εσωτερικό έδαφος ενταφιασμού στο οποίο τα συναισθήματα συγκεντρώνονται, αποθηκεύονται, περιορίζονται και αποφεύγονται με κάθε κόστος (Kleinman & Hall, 2006). Τα άτομα με διατροφική διαταραχή έχουν την τάση να παθαίνουν εμμονή με το σώμα τους και να το παρενοχλούν, τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά.

 

"Αυτό το Σώμα"

Επιπλέον, μπορούν να αναφέρονται στο σώμα τους ως "αυτό το σώμα", αποπροσωποποιώντας έτσι τη διαπροσωπική τους σχέση ακόμα περισσότερο. Δεν είναι ασυνήθιστο να ακούσετε κάποιον με διατροφική διαταραχή να περιγράφει τη σχέση με το σώμα του όπως αυτή με έναν ξένο ή ακόμα και έναν εχθρό (Kleinman & Hall, 2006). Για παράδειγμα, η Casey γνώριζε ότι όταν "σκέφτεται", είναι δύσκολο γι 'αυτήν να "αισθανθεί" επίσης. Παρά το γεγονός ότι γνωρίζει ότι το άγχος της θα αυξηθεί ανεξάρτητα από το τι κάνει, συνεχίζει να αγνοεί τα συναισθήματά της ή να προσπαθεί να τα μετατρέψει σε σκέψεις. Οι συνέπειες της διατήρησης αυτής της "πράξης εξισορρόπησης" συνήθως περιλαμβάνουν μούδιασμα που ακολουθείται από ακραία δυσφορία και πικρία. Σε μια προσπάθεια αποφυγής του να βρίσκεται στο σώμα της, ο Casey όπως και πολλά άτομα με διατροφικές διαταραχές μπορούν συχνά να βρεθούν να τραβάνε και να πιέζουν μανιωδώς πλαστελίνη ή να κουνάνε τα άκρα τους με εκπληκτικά γρήγορες ταχύτητες.

 

Η Kristen, που πλέον έχει αναρρώσει, περιέγραψε ότι όταν έχασε το πάθος και τη χαρά που ο χορός κάποτε της πρόσφερε, η επιθυμία της για ζωή ήταν επίσης μειωμένη.

"Μεγαλώνοντας σαν χορεύτρια, η κίνηση ήταν πάντα μια πραγματικά ζωτικής σημασίας μορφή έκφρασης για μένα. Με την παρουσία της διατροφικής μου διαταραχής για τόσα χρόνια, η κίνηση κατέληξε να γίνεται λιγότερο για έκφραση και περισσότερο για τη μάχη με τον εαυτό μου στον καθρέφτη, αποσυνδέοντας το μυαλό μου, την ψυχή και το σώμα μου, και αποφεύγοντας τον συναισθηματικό πόνο μου. Ο "χορός" μου κατέρρευσε από την επιθυμία μου για τελειότητα. Φάνηκε πως η τελειότητα δεν μπορούσε ποτέ να επιτευχθεί και πίστευα ότι ποτέ δεν ήμουν αρκετά καλή. Όλα αυτά συντελούσαν σε μια αρνητική εικόνα του εαυτού μου, επηρέασαν την αυτοεκτίμησή μου και τράφηκαν από τη διατροφική μου διαταραχή".

 

Τι είναι η Χοροκινητική θεραπεία

Η χοροκινητική θεραπεία (DMT) είναι μια ψυχοθεραπευτική μέθοδος που αυξάνει την συνειδητοποίηση της σημασίας της αυθεντικής επικοινωνίας μεταξύ του σώματος και του νου. Οι χοροκινητικοί θεραπευτές υφαίνουν από κοινού διαλόγους με έμφαση στη μη λεκτική επικοινωνία, βοηθώντας τους ασθενείς να βιώσουν συναισθήματα, να εκφράσουν αυτά τα συναισθήματα μέσα από τη γλώσσα του σώματος τους και να προσδιορίσουν τη σχέση μεταξύ του τι ανακαλύπτουν και πώς παραλληλίζει τη ζωή τους (Kleinman & Hall, 2005 , 2006, Kleinman, 2009 · Ressler, Kleinman, & Mott, Ε (2010).

 

Ακολουθούν μερικές σημαντικές δεξιότητες που αποκτούνται στη διαδικασία της εκπαίδευσης ως χοροκινητικός θεραπεύτης:

  • Ανάπτυξη και εμπιστοσύνη στην έμφυτη ικανότητα της ενστικτώδης παρουσίας.
  • Αυθεντικές αντιδράσεις και απαντήσεις
  • Μετάφραση μη λεκτικών εμπειριών σε γνωσιακές γνώσεις

 

Προσεγγίζοντας την ολοκλήρωση

Αυτές οι στρατηγικές καθίστανται οι πολύ ικανές ικανότητες αντιμετώπισης που μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να γίνουν πιο ολοκληρωμένοι. Οι έννοιες που προέρχονται από τις εσωτερικές εμπειρίες και εστιάζουν στην πρόσβαση της γλώσσας του σώματος περιλαμβάνουν:

  • Ρυθμικό συγχρονισμό
  • Κιναισθητική αντίληψη
  • Κιναισθητική ενσυναίσθηση

 

Αυτές οι έννοιες προωθούν την έκφραση των συναισθημάτων που αποτελούν τη βάση της διατροφικής διαταραχής επιτρέποντάς τους να κινηθούν στο προσκήνιο της επικοινωνίας. Αντιπροσωπεύοντας τις βάσεις της χοροκινητικής θεραπείας, συνδυάζονται για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη ουσιαστικών σχέσεων που προωθούν τη συνεργασία, την ενδυνάμωση και την εμπιστοσύνη.

 

Ρυθμικός συγχρονισμός

Ο ρυθμικός συγχρονισμός είναι η δυνατότητα του θεραπευτή να είναι σε αρμονία με τον εαυτό του και τους ασθενείς του (2006, 2009, 2010). Ακούγοντας όχι μόνο με τα αυτιά μας αλλά και με τον εαυτό μας, είμαστε σε θέση να προωθήσουμε την αμοιβαιότητα που είναι εγγενής σε μια ουσιαστική θεραπευτική σχέση.

 

Ο Mau δηλώνει:

"Ο Ρυθμός ενώνει. Με τη διευκόλυνση της κοινής ρυθμικής δράσης του σώματος, οι χοροκινητικοί θεραπευτές ενθαρρύνουν τη σύνδεση - μια άμεση, ενσωματωμένη σύνδεση που μπορεί να σπάσει ακόμα και την βαθύτερη απομόνωση "

 

Μια ιστορία που πέρασε από τις πρώτες γενιές χοροκινητικών θεραπευτών περιγράφει τον τρόπο με τον οποίον η Marian Chace, η «μητέρα» της χοροκινητικής θεραπείας, ρωτήθηκε από την περίφημη ψυχαναλύτρια Frieda Fromm-Reichmann πώς να σχηματίσει έναν ισχυρότερο δεσμό με τους ασθενείς της. Η Chace αποκρίθηκε, διδάσκοντας στην Fromm-Reichmann πώς να εναρμονίζει το βήμα της με αυτό των ασθενών της καθώς περπατούσαν μαζί στους χώρους του γνωστού ψυχιατρικού νοσοκομείου Chestnut Lodge (Shelley, 1993, Kalish, 2014).

 

Κιναισθητική αντίληψη και ενσυναίσθηση

Η εμπειρία του ψυχοσώματος του χοροκινητικού θεραπευτή (κιναισθητική αντίληψη) αποτελεί βασικό συστατικό της θεραπευτικής διαδικασίας (2006, 2009, 2010). Χρησιμοποιώντας τα σημάδια και τα στοιχεία που τους δίνει το ίδιο τους το σώμα, οι χοροκινητικοί θεραπευτές ανταποκρίνονται σε αυτό που παρουσιάζει ο ασθενής μέσω της δικής τους μη λεκτικής έκφρασης (κιναισθητική ενσυναίσθηση.)

 

Αυτή η ιδέα επινοήθηκε για πρώτη φορά από τη χοροκινητική θεραπεύτρια Miriam Roskin Berger το 1956 (1989). Πιο πρόσφατα, η Berger επανέλαβε, "Το να κινείσαι με ένα άλλο σώμα περιλαμβάνει το να βλέπεις πραγματικά τον άλλο άνθρωπο ... η χοροκινητική θεραπεία προσφέρει το μοναδικό δώρο της κίνησης που αποκαλύπτει νοήματα όταν τα λόγια συχνά δίνουν μόνο μια ματιά (2010)." Η Pallaro (2007) προσθέτει ότι «η πρόσφατη ανακάλυψη των κατοπτρικών νευρώνων μπορεί να υποδηλώνει ότι η ικανότητα να ανταποκρινόμαστε στο συναίσθημα του άλλου και να το κατανοούμε,  είναι στην πραγματικότητα, αποτέλεσμα της κιναισθητικής ενσυναίσθησης (σελ.183). "

 

Ακολουθεί το παράδειγμα της συμμετοχής μίας γυναίκας στη χοροκινητική θεραπεία:

"Είχα τρομάξει όταν ήρθα στην ομάδα. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες με παρηγόρησαν και έτσι μπόρεσα να εμπλακώ στην εμπειρία. Σιγά-σιγά αλλά σταθερά και με σιγουριά άρχισα να αισθάνομαι καλύτερα. Καθώς άλλα μέλη της ομάδας άρχισαν να επινοούν κινήσεις και να τις μοιράζονται, ένιωσα υποστήριξη και επιβεβαίωση. Όταν ήταν η σειρά μου να συνεισφέρω μια κίνηση, έμεινα έκπληκτη όταν συνειδητοποίησα ότι η κίνηση μου είχε βγει από την παιδική μου ηλικία. Είχα σκεφτεί τη χειρονομία που έκανε η Carol Burnett πάντα στο τέλος των τηλεοπτικών εκπομπών της καθώς τραβούσε το αυτί της.

Τί σήμαινε αυτό; Συνειδητοποίησα ότι οι κινήσεις έπρεπε να αντικατοπτρίζουν αυτό που ένιωθα. Αυτή η συγκεκριμένη κίνηση φάνηκε να εκφράζει κάποια αποδοχή μέσα μου. Όταν θρηνώ η απελπισία μου με πλημμυρίζει και δεν μπορώ να σταματήσω τη θλίψη. Χάνω όλο τον έλεγχο. Ίσως να έχω «εργαλεία» μέσα μου, τα οποία δεν έχω αξιοποιήσει ακόμα. Ίσως το μόνο που χρειάζομαι είναι ήδη μέσα μου. Δεν μπορώ ακόμα να το ξεπεράσω, λόγω αυτής της εμπειρίας σκέφτομαι ότι ΜΠΟΡΩ να καταλάβω τι αισθάνομαι και ότι μπορεί να έρθει φυσικά αν το επιτρέψω. Τώρα που ξέρω ότι έχω αυτή την ικανότητα, το θέλω. Ίσως μπορώ πραγματικά να βελτιωθώ. "

 

Γνήσια και μακροχρόνια αλλαγή με τη χοροκινητική θεραπεία

Το να αρχίσουν να νιώθουν αρκετά ασφαλή για να βιώσουν, να εκφράσουν και να κατανοήσουν τα συναισθήματα και τις αισθήσεις ως αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής είναι ένας βασικός στόχος για τα άτομα με διατροφικές διαταραχές. Ωστόσο, αυτό δεν είναι εύκολο επειδή ο φόβος και η αποφυγή της σύνδεσης είναι τόσο έντονα. Η χοροκινητική θεραπεία ως αναπόσπαστο μέρος της θεραπείας των διατροφικών διαταραχών μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να ανακτήσουν την αυθεντική σύνδεση με τους εαυτούς τους τόσο με τις πράξεις, όσο και με τις λέξεις τους. Αυτό μπορεί, με την πάροδο του χρόνου, να οδηγήσει στην πραγματική και μακροχρόνια αλλαγή που συνδέεται με την ικανότητα να διατηρηθεί η ανάρρωση.

 

 

Δείτε ολόκληρο το άρθρο στα αγγλικά και την βιβλιογραφία του εδώ.