Η Πατρική Λειτουργία στην Απεξάρτηση

Βιωματικό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο - 13 Μαΐου 2017

Το άερτον διοργανώνει Βιωματικό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα: «Η Πατρική Λειτουργία στην Απεξάρτηση». Στο σεμινάριο θα διερευνηθούν οι έννοιες της εξάρτησης και της απεξάρτησης, καθώς και ψυχοθεραπευτικές τεχνικές που έχουν αποδειχθεί κλινικά αποτελεσματικές στον χώρο της απεξάρτησης, και η θεωρητική βάση τους.

 

Η εξαρτητική συμπεριφορά ή η εξαρτητική προσωπικότητα υποδηλώνουν ψυχικά κενά  που παραπέμπουν στα πρώτα στάδια της ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης του ατόμου, όταν συνάπτονται οι πρώτες σχέσεις της ζωής του, με το μητρικό στήθος και τη μητέρα, το πρώτο αντικείμενο. Είναι η ποιότητα αυτής της πρώτης σχέσης εξάρτησης που θα ενσταλάξει στο παιδί τις έννοιες της φροντίδας και της ασφάλειας, ώστε να μπορέσει να δομήσει μια καλή και συνεκτική εικόνα για τον εαυτό του.

Η πρώτη αυτή δυαδική σχέση, όσο αναγκαία και ζωτική είναι τους πρώτους μήνες της ζωής, τόσο δεσμευτική και τυραννική είναι στη συνέχεια. Αν δεν έρθει ένας τρίτος να σπάσει αυτόν τον γόρδιο δεσμό, το παιδί παραμένει δέσμιο της επιθυμίας της μητέρας. Αυτή είναι η πατρική λειτουργία, που όσο και αν σημαίνει ματαίωση και ευνουχισμό, απελευθερώνει το παιδί επιβάλλοντας το νόμο της απαγόρευσης της αιμομιξίας.

Στις περιπτώσεις που ο πατέρας είναι ψυχικά απών ή που η μητέρα δεν τον αναγνωρίζει ως θεσπιστή του νόμου, η λύση της συμβιωτικής σχέσης με τη μητέρα είναι ατελής και το παιδί θα την αναζητήσει αλλού. Σε μια τέτοια αναζήτηση, που είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τον ψυχισμό, η ουσία ή το αντικείμενο της εξάρτησης έρχεται να παίξει αυτόν το ρόλο. Στην απεξάρτηση, το θεραπευτικό πλαίσιο και οι θεραπευτές ενσαρκώνουν την πατρική λειτουργία, επιτρέποντας στο άτομο που θα απευθυνθεί για απεξάρτηση να ανεξαρτητοποιηθεί και να ενσωματώσει τον νόμο, οδεύοντας προς τη ζωή και όχι πλέον προς τον θάνατο.

 

Την επιστημονική ευθύνη του Σεμιναρίου έχει ο Σταύρος Κεβόπουλος, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής και Ψυχοδραματιστής, μέλος του Ινστιτούτου Κλασσικής Ψυχανάλυσης, επιστημονικά υπεύθυνος του άερτον και επί σειρά ετών επιστημονικά υπεύθυνος της Κοινωνικής Επανένταξης του 18 ΑΝΩ. Έχει μακρόχρονη εμπειρία στην θεραπεία των εξαρτήσεων και έχει διδάξει σε πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια.

 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες και φοιτητές ψυχικής υγείας και κοινωνικών επιστημών που ενδιαφέρονται να καταρτιστούν πάνω στον τρόπο που είναι δομημένη η θεραπεία απεξάρτησης -από ουσίες ή μη. Θα χορηγηθεί Βεβαίωση παρακολούθησης.

Το σεμινάριο είναι βιωματικό και για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων. Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει κατόπιν αποστολής αίτησης συμμετοχής (Συμπληρώνετε: Ονοματεπώνυμο, Ειδικότητα, Επαγγελματική εμπειρία, Τηλ. επικοινωνίας, Ε-mail επικοινωνίας) στο info@aerton.gr έως την Τετάρτη 10 Μαΐου 2017 . 

 

Ημερομηνία : 13 Μαΐου 2017

Διάρκεια: 3 ώρες (17:00 - 20:00)

Κόστος: 15 ευρώ

 

Τόπος: άερτονΤσόχα 23, μετρό Αμπελόκηποι.

info@aerton.gr, 210 72 29 567

www.aerton.gr