Μεταψυχολογία: Η Φυσιολογία του Ψυχικού Οργάνου

Δημιουργία Ομάδας Μελέτης (B' Group)

Συντονιστής: Σταύρος Κεβόπουλος          

 

Πώς λειτουργεί το ψυχικό όργανο; Πώς δημιουργούνται τα συναισθήματα; Τι είναι οι άμυνες και ποια η αποστολή τους;

 

Ο Φρόυντ έθεσε τις βάσεις της Μεταψυχολογίας ή αλλιώς «επιστημονικής ψυχολογίας» προκειμένου να διαχωρίσει την Ψυχολογία από την Φιλοσοφία (19ος αιώνας) και να μελετήσει το ψυχικό όργανο και τους μηχανισμούς που το διέπουν με όρους επιστημονικούς και αδιαμφισβήτητους.

 

Πάνω από έναν αιώνα μετά, ένας ενδελεχής μελετητής των φροϋδικών κειμένων μπορεί να διαπιστώσει τη διαχρονικότητά τους και πώς η σφαιρική κατανόησή τους και η σύνθεσή τους σε ένα μεταψυχολογικό corpus μπορεί να ρίξει φως σε κάθε γωνία του ανθρώπινου ασυνειδήτου. Άνθρωπος είναι το βιολογικό ον που έχει ασυνείδητο.

 

Τι είναι το ασυνείδητο; Τι είναι το Εγώ; Τι είναι το Υπερεγώ; Ποια η σχέση τους με το συναίσθημα;

 

Είναι τα συναισθήματα ποιότητες ή ποσότητες;

 

Η Μεταψυχολγία μας βοηθά να γνωρίσουμε  το σύνολο της φυσιολογικής λειτουργίας του ψυχισμού. Αν και την εξάγουμε από το σύνολο των ψυχαναλυτικών κειμένων, την διαχωρίζουμε από την ψυχανάλυση, καθότι η ψυχανάλυση ασχολείται με την παθολογία ενώ η μεταψυχολογία με τη φυσιολογία. Ορίζουμε την Μεταψυχολογία ως την οργανωμένη και συστηματική μελέτη του ανθρώπινου ψυχισμού. Μας προσφέρει δηλαδή τόσο μια πανοραμική θέαση του ψυχισμού όσο και τη δυνατότητα εστίασης σε κάθε παράμετρό του.

 

Ο Φρόυντ χρησιμοποίησε τον όρο Μεταψυχολογία  για να περιγράψει την δημιουργία από μέρους του μιας ψυχολογίας που «οδηγεί πίσω από την συνείδηση» σε σχέση με τις κλασικές ψυχολογίες της συνείδησης και περιλαμβάνει το σύνολο της λειτουργίας του ψυχισμού. Πρότεινε μάλιστα «να μιλάμε για Μεταψυχολογική παρουσίαση, όταν καταφέρνουμε να περιγράψουμε μια ψυχική διαδικασία με βάση τις δυναμικές, τοπικές και οικονομικές σχέσεις της».

 

Είναι η Μεταψυχολογία μια νέα επιστήμη; Θα απαντήσουμε σε αυτό ότι η Μεταψυχολογία είναι αντι-επιστημονική και υπερ-επιστημονική και θα έχουμε στη διάρκεια του σεμιναρίου την ευκαιρία να το διευκρινίσουμε αυτό.

 

Σκοπός της Ομάδας Μελέτης (B’ Group) είναι η βαθιά κατανόηση της Μεταψυχολογίας, η οποία εξετάζει κι έχει λόγο για τα ψυχικά φαινόμενα αναντίρρητο στο σύνολο τους, κι ο οποίος λόγος δεν μπορεί να έχει εξαιρέσεις.

 

Κατά την διάρκεια της μελέτης επιδίωξη της ομάδας θα είναι η συγγραφή ψυχαναλυτικών κειμένων.

 

Η Ομάδα Μελέτης Μεταψυχολογίας (Β΄Group) θα συναντιέται κάθε Τετάρτη στις 8.30μμ έως 9.45μμ στο νέο χώρο της Άερτον – Ψυχολογικές Yπηρεσίες (Βασιλίσσης Σοφίας 98).

 

Συντονισμός: Σταύρος Κεβόπουλος, ψυχολόγος

 

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων άτομα.

Η έναρξη των συναντήσεων έχει οριστεί για την Τετάρτη 3/10/2018.

 

Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 2107229567.

Παρακαλείστε να δηλώσετε συμμετοχή ως τις 30/9/2018.

 

Προτεινόμενη Bιβλιογραφία:

Μαούτσος, Β. (2016) Μεταψυχολογία Τόμος Ι Αθήνα: Εκδόσεις Επέκεινα