Εκφραστική Ψυχοθεραπεία μέσω Τέχνης

άερτον - Υπηρεσίες

«Μπορείς ν’ ανακαλύψεις περισσότερα για έναν άνθρωπο μέσα σε μία ώρα παιχνιδιού απ’ ό,τι μέσα σ΄ ένα χρόνο συζήτησης»

                                                                                                                                                                                                                                   Πλάτων

 

Η εκφραστική ψυχοθεραπεία μέσω τέχνης είναι μια ψυχοδυναμική προσέγγιση που χρησιμοποιεί την τέχνη με σκοπό την επίγνωση του εαυτού. Η προσέγγιση αυτή ενσωματώνει τις πλαστικές τέχνες (ζωγραφική, κολάζ, πυλός) με την κίνηση, την δημιουργική γραφή και την μουσική, για να φέρει τον πελάτη να βιώσει και να αποδεχθεί τα βαθύτερα συναισθήματα του. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ποικίλλα και εξαρτάται από τον θεραπευόμενο τι θα διαλέξει κάθε φορά. Υπάρχουν επιλογές χαρτιών, μαρκαδόροι, ξυλομπογιές, νερομπογιές, πλαστικά χρώματα, πηλός, πλαστελίνη, άμμος, παστέλ (μαλακά και ξηρά), υλικά για κολάζ, μουσικά όργανα και μινιατούρες. Για να επιτευχθουν τα παραπάνω, δημιουργείται ένας ασφαλής χώρος για να επιτρέψει ο θεραπευόμενος τον αυτοσχεδιασμό, να αφήσει τον έλεγχο και να είναι ο αληθινός του εαυτός.

Σε μια συνεδρία εκφραστικής ψυχοθεραπείας, ο χρόνος είναι μοιρασμένος στη δημιουργία του έργου και την συζήτηση για το έργο. Το πως θα μοιραστεί ο χρόνος εξαρτάται από τις ανάγκες του θεραπευόμενου. Σε πολλές συνεδρίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ο λόγος. Σημαντικό είναι  να δημιουργείται ο κατάλληλος χώρος και χρόνος μεταξύ του θεραπευόμενου και του θεραπευτή  για να μιλήσουν. Όταν χρειαστεί ο θεραπευτής παρεμβαίνει, προσκαλώντας τον να πλησιάσει τα υλικά (art buffet) και να επιλέξει με ποιο μέσο θα δουλέψει βαθύτερα. Έπειτα, ο θεραπευτής και ο θεραπευόμενος θα δουλέψουν μαζί τα σύμβολα στο έργο, ‘ενεργοποιώντας’ τα και ‘συνομιλώντας’ με αυτά ώστε να πάρουν περισσότερες πληροφορίες για τον εσωτερικό κόσμο του θεραπευόμενου. Ο θεραπευτής βοηθάει τον θεραπευόμενο να συνδέσει το καλλιτεχνικό του δημιούργημα με την αίσθηση του εαυτού. Η σχέση στην εκφραστική ψυχοθεραπεία, είναι τριαδική (θεραπευτής- θεραπευόμενος- έργο). Μέσω αυτής της τριαδικής σχέσης, δουλεύεται η σχέση γονέων – παιδιού, και με την βοήθεια του θεραπευτή γίνονται οι διορθωτικές κινήσεις. Η τριαδική σχέση βοηθάει στην αποκατάσταση του εαυτού και του σχετίζεσθαι με τους σημαντικούς άλλους. Η ρίζα της εκφραστικής ψυχοθεραπείας είναι το προγλωσσικό στάδιο του παιδιού που έχει ο καθένας μέσα του.

 Εκτός απο την ζωγραφική μπορεί να χρησιμοποιηθεί η κίνηση ή ο χορός που συμβάλουν στην απελευθέρωση των συναισθήματων. Η κίνηση είναι η πρώτη μορφή επικοινωνίας ενός ανθρώπου όταν είναι ακόμα έμβρυο. Από όταν ήμαστε μικρά παιδιά, πριν μιλήσουμε, επικοινωνούμε κιναισθητικά, μέσω της κίνησης. Το σώμα εμπεριέχει σύμβολα που χρησιμοποίθηκαν πριν τον λόγο για να εκφράσουν καταστάσεις και συναισθήματα, γι’ αυτό είναι ένα πολύτιμο ψυχοθεραπευτικό εργαλείο που χρησιμοποείται στην εκφραστική ψυχοθεραπεία. Η μουσικοθεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει την χρήση μουσικών οργάνων, το άκουσμα μουσικής και το τραγούδι για να εκφράσει το άρρητο, κάτι που δε μπορούμε να πούμε με λόγια.

 Οι ψυχοθεραπευτές τέχνης μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας και οποιονδήποτε νιώθει ‘διαφορετικός’, μιας και η τέχνη είναι μία παγκόσμια γλώσσα. Πολλοί συνδέουν την έκφραση μέσω τέχνης με τα παιδιά.  Στα παιδιά προσφέρει μία μη λεκτική, συμβολική γλώσσα μέσω της οποίας μπορούν ευκολότερα να διηγηθούν την ιστορία τους. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς καλλιτέχνης, αλλά να επιτρέψει στον εαυτό του να εκφραστεί ελεύθερα. Ρόλος του θεραπευτή, είναι να δημιουργήσει έναν χώρο ασφαλείας για τον θεραπευόμενο, χωρίς κριτική, με φροντίδα, ενσυναίσθηση και αποδοχή.

 

H εκφραστική ψυχοθεραπεία μέσω τέχνης δίνει στον άνθρωπο που έχει ζητήσει στήριξη και βοήθεια την δυνατότητα να είναι ενεργός και ισότιμος με τον θεραπευτή στην θεραπευτική διαδικασία, και με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η δύναμη του. Ο ψυχοθεραπευτής μέσω τέχνης συνδυάζει πολλές ικανότητες. Πρέπει να διαθέτει φαντασία και να ξέρει να σταθμίζει συνεχώς τα νέα δεδομένα που του δίνει ο θεραπευόμενος, προκειμένου να κατανοεί και να διακρίνει την δυσκολία του θεραπευόμενου ώστε να τον βοηθάει. Ο ψυχοθεραπευτής μέσω τέχνης έχει σπουδάσει ψυχολογία και έχει εκπαιδευτεί στην εκφραστική ψυχοθεραπεία μέσω τέχνης, γνωρίζει τα καλλιτεχνικά μέσα και αναπτύσεται καθημερινά σε νέες πρακτικές της ψυχολογίας.

Η εκφραστική ψυχοθεραπεία όπως και κάθε είδος ψυχοθεραπείας, βοηθάει τον άνθρωπο να «πάρει την ζωή στα χέρια του». Να ξεπεράσει την κατάθλιψη, τις προβληματικές του σχέσεις, το γενικευμένο του άγχος, την δυσκολία να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα συναισθήματά του. Ενισχύει την αυτογνωσία, την αποδοχή του εαυτού και των άλλων, την αγάπη και ωθεί τον άνθρωπο στην ζωή. Η εκφραστική ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο, ένα ζευγάρι, μια οικογένεια, ή ομάδες ανθρώπων ενώ παράλληλα, βοηθάει στον πειραματισμό και την ενθάρυνση της δημιουργικότητας, στην αύξηση της μη λεκτικής επικοινωνίας  αλλά και στην αυτοαντίληψη.  Γιατί να πάμε να κάνουμε ψυχοθεραπεία μέσω τέχνης? Για να εκφράσουμε με έναν δημιουργικό τρόπο στον εαυτό μας ότι τον αγαπάμε και τον φροντίζουμε!

Έλα στην ομάδα!

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν για λεπτομέρειες και διευκρινήσεις.

inps