Ομαδική Ψυχοθεραπεία

Η ομαδική ψυχοθεραπεία  είναι μια πολύ αποτελεσματική μορφή ψυχοθεραπείας, που παρέχει στα μέλη της ομάδας ουσιαστικά οφέλη και αυτό στηρίζεται από πλήθος ερευνητικών εργασιών.

Η θεραπευτική αλλαγή έρχεται μέσα από την ομάδα, με την ομάδα και για την ομάδα. Με τη βοήθεια ειδικευμένων θεραπευτών, κάθε μέλος εξερευνά πτυχές του εαυτού του, θέματα που τον ή την δυσκολεύουν ψυχικά, καθώς και τον τρόπο που σχετίζεται με τους σημαντικούς άλλους. Μέσα σε μια ομάδα, οι σχέσεις, οι εσωτερικές και οι διαπροσωπικές συγκρούσεις γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας στο εδώ και τώρα. Οι πρώτες εμπειρίες της ζωής μας είναι σε ομάδα και πολλές φορές στις μετέπειτα σχέσεις μας επαναλαμβάνονται τα ίδια μοτίβα σχέσεων. Τις περισσότερες φορές όμως τα μοτίβα αυτά δεν ταιριάζουν στις μετέπειτα σχέσεις μας και περισσότερο μας περιορίζουν παρά μας βοηθάνε.  Γι’ αυτό το λόγο, το βίωμα ενός διαφορετικού τρόπου σχετίζεσθαι μέσα σε μια ομάδα μπορεί να αποτελέσει μια διορθωτική εμπειρία.

Οι σχέσεις στην ομάδα διέπονται από εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Με την πάροδο του χρόνου, η ώσμωση μεταξύ των μελών έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία βαθιών αυθεντικών σχέσεων σεβασμού και κατανόησης.

Μέσα στην ομάδα κανείς δεν κρίνεται για αυτό που είναι, το μόνο που έχει να κάνει είναι να είναι ο εαυτός του. Μέσα από την αλληλεπίδραση και  το μοίρασμα των εμπειριών του με τα άλλα μέλη, καθένας και καθεμία νιώθει μια ισχυρή αίσθηση ότι κάπου ανήκει και ότι είναι αποδεκτός ή αποδεκτή. Κάθε μέλος είναι πολύτιμο για την ομάδα.

Στην εποχή της κρίσης, οι ανθρώπινες σχέσεις δοκιμάζονται. Η απομόνωση και η έλλειψη κατανόησης συμβάλλουν στον κύκλο της βίας, συμβολικής ή πραγματικής, που μπορεί να δηλητηριάζει τις σχέσεις, σε διαπροσωπικό, αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο. Η ζεστασιά και η προστασία της ομάδας επιτρέπουν σε κάθε μέλος να σκέφτεται και πάλι το μέλλον με ελπίδα.

 

 

Έλα στην ομάδα!

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν για λεπτομέρειες και διευκρινήσεις.

inps