Μηνιαίος Κύκλος Εκφραστικής Ψυχοθεραπείας με θέμα: 
"Το Εσωτερικό Παιδί"

4 συναντήσεις- Από Παρασκευή 24 Νοεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου

Με πολύ χαρά ξεκινάμε τον κύκλο βιωματικών εργαστηρίων εκφραστικής ψυχοθεραπείας με θέμα το εσωτερικό παιδί στην άερτον. Θα αξιοποιήσουμε τη τέχνη και τα σύμβολά της, την κίνηση, την αυτόματη γραφή, την φωνή μας και την μουσική. Θα μοιραστούμε μαζί την εμπειρία της επαφής με τον εαυτό και με τους άλλους, σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ασφάλειας.

Μπορεί να μην έχουμε συνειδητά επίγνωση ότι το εσωτερικό μας παιδί νιώθει μοναχικό, φοβισμένο, θυμωμένο ή πληγωμένο. Αυτά τα συναισθήματα γίνονται πολύ ορατά με την μορφή άγχους, των φόβων και των αμυνών μας. Τα κρυμμένα συναισθήματα μας φανερώνονται στα όνειρά μας, στο μυικό σφύξιμο και στα ψυχοσωματικά. Σκοπος σε αυτό τον μηνιαίο κύκλο είναι να διερευνήσουμε μαζί τις ανάγκες, επιθυμίες και συναισθήματα που δεν κατάφεραν να εκφραστούν ή και να ικανοποιηθούν όταν ήμασταν παιδιά. Να δούμε τι ρόλους υιοθετήσαμε για να ανήκουμε στην οικογένειά μας και πως να απελευθερωθούμε από αυτούς, γινόμενοι οι αληθινοί μας εαυτοί. Θα έρθουμε σε επαφή με την δύναμή μας και θα μάθουμε πως θα μπορούσαμε να φροντίζουμε τους εαυτούς μας καλύτερα, γινόμενοι οι αρκετά καλοί γονείς του εαυτού μας.

 

Μέρος 1ο Γνωριμία με το παιδί μέσα μας

Παρασκευή 24/11 Ωρα: 18.00-21.00

Σε αυτό το εργαστήριο θα θυμηθούμε ποιοι ήμασταν ως παιδιά μέσω της κίνησης, της φωνής μας και δημιουργικής έκφρασης. Θα φέρουμε αναμνήσεις και εικόνες από το παρελθόν μας στο σήμερα. Θα δώσουμε φωνή στο παιδί που ήμασταν, θα γίνουμε ξανά αυτό το παιδί!

 

Μέρος 2ο Αναγνωρίζοντας τα συναισθήματα της παιδικής μας ηλικίας

Παρασκευή 01/12 Ώρα: 18.00-21.00

Σε αυτό το εργαστήριο θα χρησιμοποιήσουμε τη τεχνική της καθοδηγούμενης φαντασίας, την ζωγραφική και τη δημιουργική γραφή. Θα δούμε πως τα συναισθήματα που νιώθαμε ως παιδιά γίνανε πεποιθήσεις που κρατάμε ακόμα μέσα μας, στην ενήλικη ζωή μας.

 

Μέρος 3o Αυθεντικός εαυτός- απελευθέρωση από του ρόλους που πήραμε ως παιδιά

Παρασκευή 8/12 Ώρα: 18.00-21.00

Σε αυτό το εργαστήριο θα δούμε τους ρόλους που πήραμε από παιδιά. Τι μάθαμε να κάνουμε ή τι γίναμε για την αγάπη των γονιών μας. Θα εξερευνήσουμε αν είχαμε το δικαίωμα να χρειαζόμαστε, να ζητάμε, να νιώθουμε αρνητικά συναισθήματα! Επίσης πως παίζαμε, αν μας άφηναν ελευθερία, αυθορμητισμό, με αποδοχή και ενθάρυνση. Θα χρησιμοποιήσουμε τα εικαστικά και τις αισθήσεις που θα παίξουν επίσης ρόλο, μιας και ανασύρουν μνήμες και εικόνες.

 

Μέρος 4ο Tο παιδί, ο ενήλικας και ο γονέας μέσα μας

Παρασκευή 15/12 Ώρα: 18.00-21.00

Για αυτό το εργαστήριο χρειάζεται να έχετε συμμετάσχει σε τουλάχιστον ένα από τα προηγούμενα.

Το εσωτερικό παιδί είναι το δημιουργικό, ελεύθερο, αυθόρμητο μέρος του εαυτού μας. Για να το έχουμε με αυτό τον τρόπο μέσα μας και ως ενήλικες, χρειάζεται να το ακούσουμε, να το βοηθήσουμε να μεγαλώσει, γινόμενοι εμείς οι γονείς του. Όταν αποδεχόμαστε τον εαυτό μας, και μας αγαπάμε, τότε μας φροντίζουμε όπως μας αξίζει. Σε αυτό το εργαςτήριο θα χρησιμοποιήσουμε τον διαλογισμό, ασκώντας τον συμπονετικό μας εαυτό και την δημιουργική γραφή.

 

Λίγα λόγια για την συντονίστρια:

Μαρίλη Τοπούζογλου (Ψυχολόγος, Εκφραστική Ψυχοθεραπεύτρια)

Η Μαρίλη είναι ψυχολόγος και κλινική εκφραστική ψυχοθεραπεύτρια μέσω τέχνης. Είναι σε συνεργασία με το κέντρο ψυχολογικών υπηρεσιών άερτον όπου δουλεύει ατομικά με ενήλικες και διεξάγει εργαστήρια εκφραστικής ψυχοθεραπείας. Ενδιαφέρεται για τη σύνδεση και την επαφή με το παιδί μέσα μας, την συμπόνοια προς τον εαυτό και την αυθεντικότητά μας. Δίνει μεγάλη σημασία στα μηνύματα που μας στέλνει το σώμα μας και το ασυνείδητό μας, μέσω ονείρων και συμβόλων που απεικονίζονται στα έργα που δημιουργεί ο καθένας μας.

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το άρθρο της Μαρίλης Τοπούζογλου για το Εσωτερικό Παιδί

 

Ημερομηνίες: 24/11, 01/12, 08/12, 15/12

Ώρα διεξαγωγής: 18:00-21:00

Κόστος: Η κάθε συνάντηση κοστίζει 30 ευρώ. Όλος ο κύκλος 100 ευρώ.

 

Τόπος: άερτονΤσόχα 23, μετρό Αμπελόκηποι

 

Περιορισμένος αριθμός θέσεων, δήλωση συμμετοχής απαραίτητη μέχρι την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στο 2107229567 και στο info@aerton.gr

www.aerton.gr