Πως επηρεάζει η μουσική τα συναισθήματα των νέων;

*το κείμενο αποτελεί μια συνοπτική παρουσίαση του άρθρου "How Does Music Affect Teenagers' Emotions?" της Jae Allen

της Μαρίας-Νεφέλης Μπίρταχα, μαθήτριας Α' Λυκείου

 

Οι οικογενειακοί καβγάδες σχετικά με τις μουσικές επιλογές των εφήβων είναι τόσο παλιοί όσο οι συγκρούσεις σχετικά με το ποιός θα πλύνει τα πιάτα ή θα βγάλει έξω τα σκουπίδια. Οι μουσικές προτιμήσεις των γονέων είναι συχνά πολύ διαφορετικές από αυτές των εφήβων. Παρόλα αυτά, η μουσική έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει τα συναισθήματα. Όπως και με τους ενηλίκους , η μουσική μπορεί να βοηθήσει τους εφήβους να αναγνωρίζουν, να διαχειρίζονται και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους.

 

Ταύτιση:

Για τους εφήβους , η μουσική συχνά λειτουργεί ως ένα μέσο αναγνώρισης και κατηγοριοποίησης ορισμένων συναισθημάτων. Στην μουσική ,μέσω των στίχων οι έφηβοι ίσως ταυτιστούν με συναισθήματα χαράς και λύπης, ή με κοινωνικά και πολιτικά θέματα. Για τους νέους, οι οποίοι  δυσκολεύονται με ζητήματα όπως η εφηβεία, η σεξουαλικότητα, η σεξουαλική προτίμηση, η μοναξιά ή η κατάθλιψη, η αναγνώριση αυτών των συναισθημάτων στην μουσική μπορεί να τους φανεί  αρκετά χρήσιμη . Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν σε έναν έφηβο δεν δίνεται η δυνατότητα να συζητήσει αυτά τα ζητήματα και τα συναισθήματά του με την οικογένειά του, τους φίλους και τους συνομηλίκους του, καθώς η αναγνώριση  παρόμοιων θεμάτων στη μουσική μπορεί να μειώσει την αίσθηση  της μοναξιάς του. Όταν οι έφηβοι χρησιμοποιούν την μουσική ως «τροποποιητή της διάθεσής» τους, μπορούν με αυτόν τον τρόπο να ενισχυθούν  αρνητικά καθώς και  θετικά συναισθήματα .

 

Κάθαρση:

Η εμπλοκή με την μουσική , είτε ως ακροατής, είτε ως συνθέτης ή ερμηνευτής μπορεί να είναι τρομερά καθαρτήρια. Οι τραγουδιστές /συνθέτες μουσικής συνήθως χρησιμοποιούν την γραφή στίχων ως έναν τρόπο συναισθηματικής κάθαρσης. Σε ένα άρθρο των St.Petersburg Times, η Amy Lee μέλος του συγκροτήματος Evanescene περιγράφει την μουσική ως την θεραπεία της. Είτε ένας έφηβος γράφει μουσική και ταυτίζεται με τα θέματα των στίχων, είτε χορεύει σε μία συναυλία, η καθαρτήρια εμπειρία του παρέχει έναν τρόπο για να εκφράζεται και να αντιμετωπίζει μια μεγάλη κατηγορία συναισθημάτων.

 

Αυτοέκφραση:

Η καταπίεση και η κατάπνιξη συναισθημάτων είναι συχνά ανθυγιεινή, έτσι και η μουσική επιτρέπει στους εφήβους  να εκφράσουν τα συναισθήματα τους μέσα από το να  ακούν ή ακόμα και να παίζουν μουσική. Οι έφηβοι , οι οποίοι γράφουν δική τους μουσική και στίχους έχουν την δυνατότητα να εκφράζονται,  με μια ευθύτητα και ειλικρίνεια, η οποία ίσως να ήταν άβολη σε μια «μη μουσική συζήτηση». Το να καταπιέζει κανείς τα συναισθήματα του είναι συνδεδεμένο με αυξημένα περιστατικά κρίσεων πανικού, όπως αναφέρει και η εφημερίδα “Behavior Research and Therapy” τον Νοέμβριο του 2004 .

 

 

 

Δείτε ολόκληρο το άρθρο στα αγγλικά και την βιβλιογραφία του εδώ.