Χρήση κάνναβης: Υπάρχει λύση;

Τιμολέων Ιωαννίδης, επιστημονικός συνεργάτης άερτον

 

Πόσα έχουν γραφτεί, ειπωθεί, ακουστεί για την κάνναβη και τα παράγωγά της. Απόψεις που έχτισαν τον μύθο για την αθωότητα του “χόρτου του θεού”, για τη “φυσική” του προέλευση Απόψεις για την ενοχή της κάνναβης ως πύλη εισόδου στα “σκληρά ναρκωτικά”, ως ένα ακόμα εξαρτησιογόνο ναρκωτικό. Επιστημονικές θέσεις, έρευνες, τοποθετήσεις επιφανών προσώπων της κοινωνίας για την αθωότητα ή την ενοχή της κάνναβης.

 

Οι “φίλοι” της κάνναβης έθεσαν μια κοινωνική ματιά στην χρήση ενός τσιγάρου χασίς ή μαριχουάνας. Αυτή η ματιά έλεγε ότι κάποτε το “τσιγάρο” έκανε “κύκλο”, πήγαινε από στόμα σε στόμα, μοιραζόταν, έβαζε ένα κοινωνικό μήνυμα. Είμαστε μαζί, συμμετέχουμε κοινά, ΄έστω και σε κάτι μη κοινωνικά αποδεκτό. Τώρα καπνίζουν μόνοι, δεν δίνουν τίποτα σε κανέναν, ένα άλλο κοινωνικό μήνυμα, είμαι μόνος, δεν θέλω ή δεν μπορώ να μοιραστώ. Με ιδιαίτερο τρόπο μια κοινωνική ματιά στην εποχή μας, της αποξένωσης, της ατομικότητας, της μοναξιάς. Οπότε με το “τσιγαράκι” ξεφεύγω, είμαι διαφορετικός, ανήκω κάπου, αντιστέκομαι.

 

Η συστηματική χρήση, είτε είσαι φίλος είτε εχθρός, είναι πια τεκμηριωμένο επιστημονικά, αλλά και από την κλινική εμπειρία, ότι σε κάνει παθητικό, άβουλο, σε εμποδίζει να πάρεις αποφάσεις και να τις πραγματοποιήσεις. Το υποκείμενο (χρήστης) μπερδεύεται, είναι αντιστασιακή πράξη να είσαι υπό έλεγχο, όχι ανθρώπου, αλλά ουσίας; Το πάλαι ποτέ φυσικό προϊόν είναι γεμάτο “ενέσεις” χημικών προσμίξεων που ενισχύουν το εσωτερικό “μπέρδεμα”.

 

Τι γεμίζει το μαύρο μέσα σε κάθε χρήστη; Τι ανάγκες καλύπτει; Σε τι ερωτήματα δίνει απαντήσεις; Γεμίζουν άραγε τα κενά με ναρκωμένο ψυχισμό; Καλύπτονται οι ανάγκες του εγώ με ανεπεξέργαστο ψυχικό όργανο; Είναι απαντήσεις σε ερωτήσεις που επανέρχονται συνεχώς δημιουργώντας εσωτερικό χάος.

 

Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για κάποιον που θέλει να αποκοπεί από αυτή τη σχέση. Μπορούν όμως σίγουρα, να γεμίσουν τα ψυχικά κενά, αν έρθουμε πιο κοντά στον εαυτό μας, αν προσπαθήσουμε να τον γνωρίσουμε και να δουλέψουμε με αυτόν, για αυτόν. Μπορούμε να δούμε τη σημαντικότητα των άλλων στη ζωή μας, αλλά και τη ζωή μας με άλλους. Αξίζει κάποιος να ζήσει καθαρός, από όλα που λερώνουν το εγώ του; Να βιώσει αυτό που ψάχνει, την ευχαρίστηση.... και ναι, γίνεται!

 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα όλο και περισσότεροι χρήστες κάνναβης απευθύνονται σε ψυχοθεραπευτές της άερτον με αίτημα την απεξάρτηση τους. Η ατομική ψυχοθεραπεία αποδεικνύεται ένα ισχυρό εφόδιο στην αντιμετώπιση της εξαρτητικής λειτουργίας με ισχυρά αποτελέσματα.

 

Η ελευθερία είναι πιο δυνατή από την εξάρτηση!